psycho-akoestisch model
Home ] hoger ]

 

Enkele relevante cijfers over de auditieve uitrusting bij de mens

  1. Bereik van het horen is van 20 Hz tot 20 kHz met een gevoeligheidspiek tussen 2 en 4 kHz.
  2. Het dynamisch bereik is realistisch gezien ( zachste tot luidste geluid) 96 dB
  3. De menselijk stem heeft een bereik van 100 tot 2000 Hz

De Maskeerfenomenen ontmaskerd

Experiment 1 : Hoe gevoelig is het menselijk oor ?

Consulteer hiervoor de cursussite http://wwwtw.vub.ac.be/werk/luidheid/N_luid_freq_1.htm

of doe het volgende experiment

  1. Start  de fouriertoolkit op
  2. Zet een goede koptelefoon op verbonden met uw geluidskaart
  3. Zet alle geluid zoveel mogelijk uit in de ruimte waarin u zich bevindt.
  4. Zet de grondtoon op 500 Hz in de toolkit.
  5. Verhoog nu de 3000 Hz boventoon tot wanneer u hem hoort.De sterkte hiervan stellen wij gelijk aan 0 dB.
  6. Doe vervolgens hetzelfde met 500 ,1000,1500,2000,2500,3500, 4000 ... Hz , bepaal telkens het niveau waarom deze harmonischen net worden gehoord.
  7. Teken deze drempelwaarden over in grafiek. De volgende vorm van grafiek zou moeten bekomen worden als u de niveau's ijkt in relatieve decibels tenopzichte van de gedefinieerde 0 dB als referentie. Wij bekomen dus de gehoordrempelcurve ( threshold in quiet)

Topic6_fig_66.gif (2425 bytes)

 

Experiment 2 : Frequentiemaskering (simultane maskering)
  1. Zet de grondtoon op 100 Hz en speel een toon van 1000 Hz met een vaste luidheid van bijboorbeeld 60 dB dit is de maskeerder. Zet dan simultaan een toon van 1.1 kHz aan en verhoog zijn niveau tot het hoorbaar wordt , noteer dit niveau.
  2. Doe hetzelfde met frequenties nog hoger en lager dan deze van de maskeerder en noteer telkens de drempelwaarde. Voor ver afgelegen frequenties zullen deze samenvallen met de gehoordrempel die u in vorig experiment hebt vastgelegd.
  3. Doe daarna het experiment over met een andere maskeerder ( vb 250 Hz en 4000 Hz ) maar ook met een ander niveau van de maskeerder.

Teken de drempelwaarden over op grafiek .Het resultaat voor 1 kHz maskeerder zou volgende vorm moeten hebben:

Topic6_fig_68.gif (2579 bytes)

Voor de andere maskeerders bekomt men de volgende drempelcurven

Topic6_fig_69.gif (2964 bytes)

Kritische banden
bemerk dat de maskering door en van hoge tonen belangrijk is .
bemerk dat de maskeercurven niet symmetrisch zijn , de lage tonen worden slecht gemaskeerd en zijn slechte maskeerders
bemerk dat de bandbreedten niet constant zijn .Voor maskeerders beneden de 500 Hz zijn   de bandbreedten die kritische bandbreedten worden genoemd   redelijk constant en gelijk aan 100 Hz .Voor hogere frequenties zijn deze kritische bandbreedten evenredig met de frequentie van de gekozen maskeerder.
deze maskeercurven worden kritische banden genaamd.
Barken
Men gaat in de psychoakoestiek gebruik maken van een niet lineaire opdeling van het frequentiedomein, en men gebruikt  een nieuwe eenheid  die gelijk is aan de kritische bandbreedte. Deze eenheid noemt men een BARK .
Centraal punt in deze niet proportionele opdeling van de frequentieas is de kritische bandbreedte bij 1000 Hz.
Op deze manier krijgen alle kritische banden dezelfde bandbreedte namelijk 1 Bark , zie volgende figuur !!
Het verband tussen frequentie en bark is   

            

f < 500 Hz 1 bark = freq/100
f > 500 Hz 1 bark = 9 + 4.log(freq/1000)

 Topic6_fig_72.gif (4361 bytes)

 

Tijdsmaskering

Naast de simultane- of frequentie maskering is er ook een  tijdsmaskering .Ons gehoor gebruikt zowel bij luide als bij zachte signalen een herstelperiode. Slechts na afloop van deze periodes horen wij weer normaal. De duur van deze herstelperiode waarin geluiden minder te horen zijn hangt af van de frequentie en  het vermogen van het maskeersignaal.U kunt dit voor uzelf ondervinden en uittesten met de volgende demo http://www.lte.e-technik.uni-erlangen.de/-spo/Audio/AES97Munich.html.

Indien u beschikt over een doede wav-editor zoals bijvoorbeeld cooledit  dan kunt u ook het volgende experiment uitvoeren

Speel 1 kHz als maskeerder bij 60 dB tesamen met een toon van 1.1 kHz van 40 dB. Doe dit door het fft spectrum van het signaal  in te geven .De laatste toon  is niet te horen , hij wordt gemaskeerd !
Plaats nu in het tijdsvenster ( en niet in het frequentiespectrumvenster) het tweede signaal enkele sampelpunten verder in de tijd en speel af . Hoort u nu de tweede toon ? Neen , verschuif hem dan verder tot u duidelijk twee signalen na elkaar hoort.
Bereken dit noodzakelijk tijdsverschil in millieseconden . Indien het tijdsverschil tussen de twee signalen kleiner is dan deze delay-tijd wordt de tweede door het eerste signaal  in tijd gemaskeerd. Dit is temporale maskering
Herneem dit voor verschillende niveau's van de maskeerder en maak een grafiek van   dit niveau als functie van deze vastgestelde delay-tijden zie volgende figuur.

Topic6_fig_73.gif (2293 bytes)

 

U kunt ook vervolgens dezelfde experimenten doen met een andere maskeerder , zie figuur hieronder voor een grafische afbeelding van de meetresultaten.

Topic6_fig_77.gif (3825 bytes)

Ook van dit fenomeen wordt gebruikt gemaakt om een reductie in data te verwezenlijken bijvoorbeeld in mp3 coderingen.

Evaluatie van het psychoakoestisch model

 

De evaluatie van de compressie en dus van het psychoakoestisch model word altijd voltrokken door een uitgebreide  luistertest uitgevoerd door en met  een schare van experten . Dit uiteraard geeft zekerheid over de kwaliteit  van de coder maar is   een zeer omstandige werkwijze. Men gaat tegenwoordig   ter evaluatie van het ontwikkelde  codeersysteem  een  'luister-evaluatie' uitvoeren   door een  zogenaamde  NMR  ( Noise-to-Mask Ratio ) meting uit te voeren. Deze is gebaseerd op een verschil-analyse van twee signalen . Elk testsignaal wordt hier vergeleken met een referentie signaal en dit laat  toe een analyse te maken van verschillende aspecten van het audiocodeersysteem dat onder test is .Voorbeelden van verschilanalyses zijn :

  1. Signaalverschil analyse
  2. Spectraalverschil analyse
  3. NMR psychoakoestische analyse
 

KaHo

Home volgende

gewijzigd op 22/09/00

auteurs: Raoul Meuldermans

reviewer :