De ruimte (geluidtransmissie-meetkamers) waarin luchtgeluidisolatiemetingen gebeuren, bestaat uit een zend- en een ontvangkamer, zoals geïllustreerd in de onderstaande figuur.  De te onderzoeken wand, vloer, dakelement, e.d. worden tussen deze ruimtes geplaatst.
De meetruimte is zodanig geconstrueerd dat geluidoverdracht alleen kan plaatsvinden door dat element.  De wanden van de kamers bestaan namelijk uit gewapend beton en zijn verend t.o.v. de omgeving opgesteld om zoveel mogelijk invloed van de buitenwereld te vermijden.  Bovendien zijn de toegangen tot de kamers uitgevoerd in een dubbel deursysteem,  omloopgeluid via de gang uit te sluiten.  Op die manier kunnen we de kwaliteit van de wand bepalen en is vergelijking tussen verschillende wandsystemen mogelijk.
De kamers hebben een wat onregelmatige vorm en een harde afwerking en wel met de bedoeling een zo diffuus mogelijk galmveld te bekomen.

De norm ISO 140 - Deel 1 formuleert voorschriften voor de afmetingen en de opbouw van de meetkamers.  Zo moet het volume van één meetkamer minstens 50 m3 bedragen.  Een verschil in volume van 10% tussen de twee kamers wordt aangeraden.   De nagalmtijd mag niet te groot zijn, d.w.z. voor de lage frequenties de 2 seconden niet overschrijden.  De testopening moet ongeveer 10 m2 groot zijn voor muren en tussen 10 en 20 m2 voor vloeren.
Voor meer informatie over de eisen aan de structuur van een labo, kun je hieronder op een aantal hotspots (roze gekleurd) klikken.

klik op de hotspots voor meer uitleg

Laboratorium KULeuven

Het Laboratorium van de KULeuven is uitgerust met 4 kamers - naast en boven elkaar (zie figuur).  Door de positie van deze kamers t.o.v. elkaar kunnen een aantal configuraties getest worden: horizontaal (bv. luchtgeluidisolatie), vertikaal (bv. luchtgeluidisolatie en klopgeluidniveau), ....
De zijwanden, vloer en plafond zijn uitgevoerd in 25 cm beton, de scheidingswand naast de meetopening bestaat uit een dubbele betonnen wand, 38 cm dik elk.
Hier zie je een voorbeeld van een proefopstelling in voorbereiding: een geluidisolatieproef vraagt een omvangrijk en representatief proefstuk ! Dit heeft te maken met de nood aan afmetingen die zeker groter zijn dan de golflengte bij laagste frequentie waarbij men de geluidisolatie wil kennen.

Transmis.jpg (118767 bytes)

 

Hieronder vind je nog enkele links naar plannen en doorsnede van het labo.   Daarop zie je ook de galmkamer en de dode kamer.

 
gelijkvloers:
Snede51.jpg (65955 bytes)
1ste verdieping:
Snede41.jpg (45989 bytes)
verticale doorsnede:
Snede21.jpg (67539 bytes)

© Laboratorium Bouwfysica, K.U.Leuven