De Fouriergetransformeerde van een oneindig lang signaal

Veronderstel dat een signaal integreerbaar is over de ganse tijdas . Dit veronderstelt ondermeer dat de signalen moeten dempen in het oneindige . Voor deze signalen kan men een Fouriergetransformeerde (FT) definiëren als volgt:

wpe2C.gif (1255 bytes)

Lees dit als ' de Fouriergetransformeerde van p(t) met frequentie f is ....' . Natuurlijk een functie kan men altijd transformeren naar gelijk wat , de vraag is echter of dat men door inverse transformatie terug kan naar de oorspronkelijke functie , en bovendien stelt zich de vraag of de transformatie een meerwaarde aan informatie over het signaal geeft ,slechts dan worden deze bewerkingen  zinvol. In het vernoemde geval bestaat de invertering , nl :

wpe37.gif (1386 bytes)

Op analoge wijze als bij Fourierexpansies wordt Fp(f) de Fouriergetransformeerde (Fourierspectrum) van p(t) genoemd en is dus nu  continue, de variabele f is wel degelijk een continue frequentievariabele.

Merk de grote symmetrie op tussen de tijdsruimte en de spectrumruimte.Voor de formules maakt het niet uit ofdat wij met een tijdssignaal bezig zijn of met een spectrumsignaal !

Alhoewel Fourierreeksen en transformaties los van elkaar zijn gedefinieerd is het wel zo dat voor periodische signalen de FT die strikt gesproken niet bestaat ,daar deze functies bij definitie niet integreerbaar zijn over de tijdsas ,toch  mits enig trucwerk en het gebruik van veralgemeende functies, terug te brengen is tot een acceptabele FE!! Inderdaad de voorgaande invertering veronderstelt reeds het gebruik van een ongewoon signaal nl

wpe2E.gif (1372 bytes)

veronderstelt dat

wpe2F.gif (1159 bytes)

niets anders doet dan de variabele t' in p(t) te substitueren door t ! Deze veralgemeende functie wordt de Dirac Delta functie genoemd en als volgt genoteerd:

wpe38.gif (1219 bytes)

Hoe ziet deze functie er ongeveer uit ? Daarvoor berekenen wij de vorige integraal van -F tot +F (slechts achteraf laten wij  F naar oneindig gaan ), wij bekomen :

wpe39.gif (1267 bytes)

 

Voor elke waarde van t' verschillend van t is deze functie nul  met uitzondering als t = t' dan is zij oneindig. Een goede  weergave vindt u in de volgende figuur , x = (t-t').

 wpe41.gif (3283 bytes)

figuur 1 de sincfunctie

De limiet waarde van deze functie wordt grafisch voorgesteld als:

wpe3D.gif (2097 bytes)

figuur 2 : de Dirac-Delta functie

Een veralgemeende functie die hier sterk mee verband houdt en ons vele goede diensten gaat bewijzen om digitale signalen te beschrijven is de Shah - of Samplingfunctie voorgesteld door

wpe3F.gif (1180 bytes)

De grafische voorstelling ziet er uit alsvolgt:

wpe3E.gif (3174 bytes)

figuur 3 : de Shahfunctie

Dank zij deze veralgemeende functies kunnen wij zelfs voor alle periodische functies   ( of eindige functies met perfecte looping) een FT definiëren. Immers  deze functies f(t) hebben dus uiteraard een FR van de vorm:

wpe34.gif (1176 bytes)

als wij deze Fourier transformeren bekomen wij als acceptabel spectrum:

wpe33.gif (1646 bytes)

 

We trekken hieruit de volgende belangrijke lessen:

Het FT van een periodisch signaal met periode T kan inderdaad omschreven worden en bestaat uit discrete waarden op de frequenties

wpe35.gif (970 bytes)

deze herkennen wij als het reeds bekende harmonisch spectrum met waarden Zm .

Een andere interpretatie van voorgaande uitdrukkingen is de volgende.Wanneer wij een continu spectrum bemonsteren met een periode 1/T dan selecteren wij uit het oorspronkelijke signaal een tijdspanne T dat wij vervolgens periodisch voortzetten.
Gezien de duidelijke dualiteit tussen de variabelen t en f ( de formules verslikken zich immers in deze vermenging) geldt ook het omgekeerde.Wanneer wij een gegeven signaal met een bijbehorend spectrum samplen met periode T dan selecteren wij uit het spectrum een bandbreedte Df = 1/T  en maken dit spectrum periodisch met periode 1/T. Immers zij gegeven een signaal p(t)  met een FT nl Fp(f) en bemonsteren wij het signaal met een herhalingsperiode Dt dan kunnen wij dit nieuwe signaal   schrijven als

wpe3A.gif (1210 bytes)

en de FT hiervan is dan triviaal:

wpe3B.gif (1200 bytes)

welke wij interpreteren als een periodisch-harmonisch spectrum met als harmonischen n/T .

Deze beschouwingen zullen ons toelaten digitale signalen te beschouwen tesamen met hun spectrum.

 

Misschien is een grafische interpretatie van deze besluiten  veel duidelijker en deze geven wij hieronder.

wpe42.gif (4289 bytes)

figuur 4: sampling van een spectrum betekent dat een eindig stuk signaal wordt geselecteerd en periodisch wordt voortgezet.

wpe43.gif (3113 bytes)

figuur 5  Sampling van een signaal betekent een eindige selectie van het spectrum beschouwen dat periodisch wordt voortgezet.