Draaiboek discussie

[ Discussie | Overzicht | Zoeken | E-mail opsturen | Antwoorden ]

Re: specifieke programmatuur data analyse en technische grafieken

Category: Algemene opmerkingen
From: John De Poorter
Date: 1/30/98
Time: 11:38:37 AM
Remote Name: 157.193.46.19

Comments

Ik ga akkoord met het idee van Dick om niet de programmatuur vast te leggen maar wel een aantal uiterlijke kenmerken van grafieken. Hieronder een eerste versie van een aantal mogelijke punten in het draaiboek:

Voor grafieken :

1. file-formaat : gif (JPEG is niet interessant voor figuren met maar 2 kleuren)

2. Het zoveel als mogelijk vermijden van text in de grafieken. In plaats daarvoor gebruiken we gestandaardiseerde symbolen. vb. f (Hz) i.p.v. frequentie (Hz) A i.p.v. Amplitude L_p (dB) i.p.v. geluidsdrukniveau (dB) Deze symbolen worden nog eens extra verklaard in de 'figure-caption'. Ik kan me voorstellen dat deze taalonafhankelijkheid niet in alle gevallen houdbaar is. Daarom stel ik voor dat indien een figuur niet taalonafhankelijk is, er direct twee versies worden gemaakt. Eén in het Engels en één in het Nederlands. Dit is op het moment dat de figuur wordt aangemaakt een kleintje. Een paar maanden later is dat een heel vervelend en dikwijls tijdrovend werk.

3. Het lettertype van de textelementen kan worden vastgelegd. Ik vermoed dat er daarvoor professionele regels bestaan. Als iemand die kan vinden?

4. De programmatuur moet wel symbolen kunnen visualiseren die niet standaard ascii zijn (bv. griekse letters). In excell kan dit via het lettertype symbol.

5. Andere elementen, zoals de gebruikte lijntypes voor de grafieken, de positie van de legenden, het al of niet gebruik van een rooster, enz. lijken mij voorlopig te specifiek om vast te leggen. Afhankelijk van het type grafiek (experimentele gegevens, theoretisch verloop, enz.) kan iets beter zijn of niet. Ik stel hier voor dat daar voorlopig wat auteursvrijheid opzit, met dien verstande dat wel enige conformiteit wordt nagestreefd.

Als iedereen dit voorstel heeft bevestigd of bekritiseerd, kan een definitief voorstel worden gemaakt voor het draaiboek.

Groeten, John

Last changed: October 17, 2000