Geluiddruk en subjectieve geluidsterkte

Home ]

Test jezelf  

Onderstellen we dat een gegeven geluidbron een geluid voortbrengt d.w.z. de snel variërende geluiddruk doet ons trommelvlies trillen waardoor via ons oor en zenuwstelsel in onze hersenen een geluidgewaarwording ontstaat. Een belangrijke factor bij die geluidgewaarwording is de subjectieve geluidsterkte. Aan de hand van geluidvoorbeelden onderzoeken we het verband tussen de geluiddruk en de subjectieve geluidsterkte.

Het is onze bedoeling de geluidsterkte van een geluid wiskundig te beschrijven. De zelftest hierboven laat ons toe nu reeds enkele conclusies te formuleren :
de geluiddruk is in geen enkel geval een constante in de tijd, of het geluid met een in de tijd constante dan wel variërende geluidsterkte wordt waargenomen ;
de ogenblikkelijke waarde en zeer zeker de algebraïsch gemiddelde waarde van de geluiddruk doen niets terzake (deze laatste is eventueel zelfs nul).

Uit experimenteel onderzoek blijkt tevens dat het menselijk oor vrij ongevoelig is voor de scherpe positieve en negatieve pieken van de geluiddruk, die zelfs afgesneden mogen worden.

 

© WERK, Vrije Universiteit Brussel
 

Vorige Home Volgende

logo_vub.gif (4569 bytes) auteur : Guy Bladt not reviewed gewijzigd op 21/09/00