Analyse van geluiden

Home ] Hoger ]

 

Met behulp van de statistische geluidsniveaus kunnen we nagaan wat het steeds aanwezige geluidsniveau is en hoe hoog het geluidsniveau veroorzaakt door de pieken (events) is. Dergelijke analyse van geluid kan interessante informatie leveren voor de ervaring van hinder veroorzaakt door een bepaald geluid. In sommige gevallen zal de karakterisatie van de geluidspieken (LA5, T) meer informatie leveren inzake geluidshinder dan een of andere gemiddelde waarde.

Zo kan de L95 gebruikt worden om het achtergrondgeluid te karakteriseren, de piekgeluiden kunnen gekarakteriseerd worden met behulp van de L5 of L10. Dit wordt geïllustreerd in onderstaande grafieken. Merk op dat plotse kortstondige luidruchtige events geen invloed hebben op de L95 gemiddeld over langere periodes.

audiovisuele illustratie

 

Onderstaande applet toont het geluidsverloop in een bepaald meetpunt.

 Klik hier om de applet op te laden

audiovisuele illustratie

 

Onderstaande applet toont een geluidsopname ter hoogte van hetzelfde meetpunt, nu met een bijkomende geluidsbron. Op regelmatige tijdstippen wordt een met regelmatige tussenpozen een flair afgeschoten.

De LA95 en de LA50 zijn ongewijzigd, terwijl de LEq en de L5 sterk toegenomen zijn. Dergelijke piekgeluiden worden dus het best gekarakteriseerd met behulp van de L5

 Klik hier om de applet op te laden

audiovisuele illustratie

 

Onderstaande applet toont het geluidsverloop ter hoogte van een meetpunt op het moment dat een F16 voorbij vliegt. De eerste knal is een flair die de komst van de F16 aankondigd. Het is duidelijk dat kortstondige luidruchtige events best gekarakteriseerd worden met behulp van statistische niveaus met lage index of eventueel met de Leq.

 Klik hier om de applet op te laden

 

© INTEC, Universiteit Gent

 

Vorige Home

logorug.gif (1997 bytes) auteurs : Siska Pottie, Pieter Vandaele  

gewijzigd op 30/11/99

not reviewed