Meteorologische correctie

Home ] Hoger ]

 

opdracht...

Het gebruik van vgl.1 leidt direct tot een gemiddeld geluiddrukniveau LAeq,T(belastend) bij de ontvanger in het geval van de belastende situatie. Vaak is er echter een lange-periode-gemiddeld geluiddrukniveau (in decibel), LAeq,LT nodig, waarbij T verschillende maanden of zelfs een jaar bedraagt. In zo'n lange periode zitten normaal verschillende weersituaties, gunstig of ongunstig voor de geluidvoortplanting van de bron naar de ontvanger. In dit geval kunnen we volgens vgl.3 een waarde voor LAeq,LT afleiden uit  LAeq,T(belastend) berekend uit vgl. 1 en  uit de meteorologische correctie Cmeteo. Deze berekenen we als volgt:

$ C_{meteo}= 0$ als $d_p \leq 10(h_b + h_o) $ \\ $C_{meteo}= C_0.\left(1- \frac{10(h_b + h_o)}{d_p}\right)$ als $d_p > 10 (h_b+h_o) $

met

hb: de hoogte van de bron (in m)
hr: de hoogte van de ontvanger (in m)
dp: de afstand van bron tot de ontvanger geprojecteerd op het grondvlak (in m)
C0: een constante afhankelijk van de meteorologische gegevens voor de windsnelheid, windrichting en temperatuurgradiënten.

C0 = 10 | log(de fractie van het jaar dat de situatie belastend is) |

 

De effecten van de meteorologische correctie zijn eerder klein voor kleine waarden van dp. Als de bronhoogte en de hoogte van de ontvanger betrekkelijk groot zijn, dan geldt ditzelfde voor grotere afstanden nog steeds.

De ervaring leert dat de waarden van C0 in de praktijk variëren tussen   0 en ongeveer 5 dB. Om C0 op ± 1dB te bepalen zijn slechts zeer elementaire gegevens van de lokale meteorologische toestand nodig.

 

© INTEC, Universiteit Gent

 

INTEC - RUG

Vorige Home Volgende

gewijzigd op 27/09/00

auteurs : Pieter Vandaele, Dick Botteldooren

reviewer: Veerle Meerbergen