Overige types attenuatie

Home ] Hoger ]

 

De term Dvaria in vgl.2 duidt op de bijdragen aan de attenuatie door allerlei effecten die niet inbegrepen zijn in de algemene methodes die we tot hier toe besproken hebben. Het zijn de bijdragen van
Dvegetatie, de attenuatie van het geluid tijdens voortplanting door vegetatie
Dsite, de attenuatie van het geluid tijdens de voortplanting door een industriële site
Dhuis, de attenuatie van het geluid tijdens de voortplanting door een bebouwd gebied

Voor deze bijkomende bijdragen aan de attenuatie kan het voortplantingspad goed benaderd worden door de boog van een cirkel met een straal van 5 km (zie figuur 10)

Vegetatie (Dvegetatie)

De vegetatie van bomen en struiken levert een kleine bijdrage aan de attenuatie, op voorwaarde dat de beplanting voldoende dicht is om het zicht langs het voortplantingspad volledig te belemmeren. M.a.w. het moet onmogelijk zijn om op een korte afstand doorheen de beplanting te zien. De attenuatie door beplanting is het grootst als de beplanting zich dicht bij de bron of de ontvanger bevindt. (zie figuur 10)

De eerste lijn in tabel 5 geeft de attenuatie bij dichte beplanting als de totale lengte van het pad door de beplanting tussen 10 en 20 m bedraagt, de tweede lijn als de padlengte door de beplanting tussen 20 en 200 m bedraagt. Voor padlengtes groter dan 200 m door dichte beplanting mogen we de waarde van de attenuatie voor 200 m gebruiken.

Industriële sites (Dsite)

Industriële sites kunnen attenuatie veroorzaken doordat het geluid verstrooid wordt door installaties (en andere objecten), behalve als ze al meegerekend worden in Dscherm of bij de specificatie van de bron. We omschrijven ze met Dsite. Onder installaties verstaan we: buizen, palen, pijpen, kleppen, dozen, structurele elementen, enz.

De waarde van Dsite is sterk afhankelijk van de site, dus is het aangeraden om Dsite te meten. Om een eerste schatting te maken kunnen de waarden uit tabel 6 gebruikt worden. De attenuatie neemt lineair toe met de lengte van pad ds door de installaties (zie figuur 11) met een maximum van 10 dB.

 

© INTEC, Universiteit Gent

 

INTEC - RUG

Vorige Home Volgende

gewijzigd op 27/09/00

auteurs : Pieter Vandaele, Dick Botteldooren

reviewer: Veerle Meerbergen