spellingsregels

Vorige Home Hoger Volgende

 

1. Algemene referentie : het groene boekje

2. Richtlijnen voor speciale gevallen

De spelling van samenstellingen met geluid

Op basis van een resolutie van het Nederlands Akoestisch Genootschap, N.A.G., op basis van het Woordenboek Akoestiek en op basis van het taalgebruik bij de Nederlandse akoestici wordt gekozen om de bindings 's' in de samenstellingen met geluid te laten vallen. Dit heeft eveneens betrekking op de woorden die met bindings 's' vermeld worden in de 'Woordenlijst van de Nederlandse Taal'.

Wij schrijven derhalve:

geluidsterkte, geluidhinder, geluidgolf, geluidfilm,...

Dit neemt veel twijfels weg en is comform met de huidige spellingregels die vermelden dat op grond van uitspraakvariaties gelijkwaardige spellingen mogelijk zijn spelling(s)commissie, geluid(s)hinder.

Factor of coëfficiënt ?

Wanneer een hoeveelheid A evenredig is met een hoeveelheid B volgens A = kB, dan krijgt k meestal de benaming coëfficiënt of modulus wanneer A en B verschillende dimensies hebben. Wanneer A en B dezelfde dimensies hebben, dan gebruikt men best de benaming factor of index. Zo spreekt men van een elasticiteitsmodulus en een wrijvingsfactor.

Deze bepaling biedt het voordeel van de duidelijkheid. In de akoestische vakwereld wil men echter soms het onderscheid maken tussen een verhouding van twee (complexe) basisgrootheden (kracht, snelheid, druk,...) en een verhouding van twee energetische grootheden (vermogen, intensiteit,..). In het eerste geval gebruikt men dan de benaming factor, in het tweede geval coëfficiënt.

Dit ondanks het feit dat het in beide gevallen over dimensieloze verhoudingen gaat.

3. Referenties 

  1. W. Reichardt, Acoustics Dictionary, M. Nijhoff Publ., Kluwer Technische Boeken, 1983.
  2. I.U.P.A.P., Symbols, units, nomenclature and fundamental constants in physics, Document 25, 1987.

 

Problemen en vragen over deze WWW-pagina's? Mail naar [Pieter.Vandaele@intec.ugent.be]