project3

Hoger ]

 

 

titel

Ontwerp van een veldsterktemeter voor het lage RF gebied.

Probleemstelling Het elektromagnetische spectrum wordt meer en meer vervuild door stoorstraling. Ontwerp een eenvoudige ontvanger die de veldsterkte van een radiofrequent signaal kan meten. Om het niet te moeilijk te maken beperken we ons tot het RF gebied tussen 50 kHz en 5 MHz, en nemen we de tijd om de elektronische componenten goed te leren kennen. De kritische onderdelen gaan we uitmeten, en met een circuitmodel beschrijven, zodat we ze in simulatiesoftware kunnen gebruiken. Dan is een eenvoudige superheterodyne met upconversie naar een IF van 10,7MHz makkelijk te ontwerpen en te bouwen. Je kan een ingangsfilter en een (logaritmische) detectorchip toevoegen , en de uitlezing ijken in veldsterkte (met professionele apparatuur). En als je een demodulator voor AM of FM toevoegt, bekom je een handige ontvanger, en wordt de identificatie van de stoorbron eenvoudiger.
Einddoelstelling Een operationeel prototype en het eindverslag (met alle test-, ijk en toepassingsresultaten), met een zelfbeoordeling achteraf (wat goed en minder goed ging, wat kan verbeterd, technisch/organisatorisch, wat je hebt bijgeleerd).
Aangeboden ontwerpmiddelen
Vakliteratuur en internet, ontwerpvoorbeelden en deelschakelingen.
CAD software voor modelleren van componenten, circuitontwerp (Spice, Microwave Office), logische schakelingen en microprocessorbesturing, PCB ontwerp (Ultiboard).
Elektronische componenten, materiaal voor snelle prototyping.
Meetapparatuur (o.m. oscilloscoop, spectrum- en netwerkanalyser, RF signaalgenerator, logic analyser)
Op (gemotiveerde) afspraak , en beperkt in tijd: professionele meetapparatuur en ontwerpondersteuning .
Organisatievorm en begeleiding
zelforganisatie binnen het team (interessegebied per persoon, tijdsplanning)
interne communicatie, beslissingsmechanismen inbouwen
begeleiding informeel en sterk interaktief (goed evenwicht tussen korte, snelle contacten resp. meer uitgebreide, formele vergaderingen) .
Promotoren L. Martens, J. Vandewege
Aanspreekpunt J. Vandewege (jan.vandewege@intec.ugent.be) INTEC_design labo, verdieping U, technicum

Interessante links:

www.fujitsumicro.com

www.ti.com

 

Vorige Hoger Volgende

Vragen ivm deze site? Mail Pieter.Vandaele@ugent.be
laatste wijzigingen 19-04-2001