project4

Hoger ]

 

 

titel

Halfgeleiders: van fysica naar een elektronische component.

Probleemstelling In de basisopleiding van de elektrotechniek worden de fysische werkingsprincipes van een aantal eenvoudige halfgeleidercomponenten aangeleerd ("Halfgeleiderfysica"), en wordt vervolgens geleerd hoe men deze componenten in ene elektronische schakeling kan gebruiken ("Elektronica 1 en 2"). Voor elke elektronische toepassing moet men de geschikte component kiezen (b.v. sommige diodes worden gebruikt als gelijkrichterdiode en andere als schakeldiode). Vanuit de basisopleiding is het niet direct duidelijk welke fysische eigenschappen nu een bepaalde component bijzonder geschikt maken voor een bepaalde toepassing, en men is er zich ook niet altijd van bewust dat de specifieke eigenschappen van elke component het resultaat zijn van zorgvuldig ontwerp, gericht op een bepaalde toepassing. In het keuzevak "Bijzondere Elektronische Elementen" wordt daar verder op in gegaan. Dit vakoverschrijdend project wil de student een hands-on ervaring geven met de problemen i.v.m. het ontwerp van de meest eenvoudige elektronische component, n.l. de diode. Het project bestaat uit het grondig uitmeten van een commerciële component, het relateren van de metingen aan standaardtheorieën, en het (op papier) ontwerpen van een fotodiode met vooropgegeven specificaties.
Einddoelstelling Analyse en synthese (ontwerp) van een eenvoudige elektronische component:

Analyse: een bestaande, commerciële fotodiode uitmeten en de metingen relateren aan de standaardtheorieën.

Ontwerp: een diode met opgegeven specificaties "ontwerpen". Het ontwerp zou op het niveau van "afmetingen en doteringen" kunnen zijn, maar het zou ook op het niveau van "diffusietijden en -temperaturen kunnen zijn", of zelfs op het niveau van een ontwerp dat door een IC-fabrikant zou kunnen gerealiseerd worden.

Aangeboden ontwerpmiddelen .
Organisatievorm en begeleiding Eén wetenschappelijk medewerker voor de groep van @ 4 studenten. De metingen en het ontwerp gebeuren in ELIS, onderzoeksgroep zonnecellen, en ook (beperkter) in de Vakgroep Vaste-stofwetenschappen (Sterre).
Promotoren

Marc Burgelman, Paul Clauws, Jan Van Campenhout, Alex De Vos

Aanspreekpunt Marc Burgelman (Marc.Burgelman@elis.ugent.be )

 

 

Vorige Hoger Volgende

Vragen ivm deze site? Mail Pieter.Vandaele@ugent.be
laatste wijzigingen 13-04-2001