Geluidintensiteit

Home ]

 

Een geluidbron levert energie af in de vorm van kinetische energie en potentiële energie, die meegevoerd wordt in de geluidgolf. We veronderstellen een vrij geluidveld, wat betekent dat er geen reflecties mogelijk zijn. Beschouwen we nu een oppervlak van 1 m2 loodrecht op de richting volgens dewelke men de geluidintensiteit van een vlakke lopende geluidgolf wenst te bepalen.

Definitie : de geluidintensiteit I is de geluidenergie die langs één zijde per seconde op 1 m2 invalt, ofwel het geluidvermogen per m2 , uitgedrukt in [W/m2]

Laat p(t) de geluiddruk voorstellen in het waarnemingspunt. Inderdaad levert de atmosferische druk geen energie af. Laat v(t) de vectoriële deeltjessnelheid voorstellen. Dan is het geluidvermogen per m2 of de vectoriële geluidintensiteit I de gemiddelde waarde over de tijd van het product van p(t) en v(t) :

\mathbf{I}=\lim_{T\to\infty}\frac{1}{T}\,\int_{0}^{T}p(t)\mathbf{v}(t)\,dt=\lim_{T\to\infty}\frac{1}{T}\,\int_{0}^{T}p(t)v(t)\mathbf{1_{n}}\,dt

Als v loodrecht staat op het oppervlak en als T eindig is, volgt :

I=\frac{1}{T}\,\int_{0}^{T}p(t)v(t)\,dt

Voor een vlakke lopende geluidgolf geldt : p = rcv , waarin r de luchtdichtheid en c de golfvoortplantingssnelheid voorstellen, waaruit volgt :

I=\frac{1}{{\rho}c}\,p_{eff}^2={\rho}c\,v_{eff}^2=p_{eff}v_{eff}

We kunnen aantonen dat voorgaand resultaat ook geldt voor een bolvormige geluidgolf, in het vrije, verre geluidveld. Met het begrip geluidintensiteit moet je voorzichtig zijn. Als door dezelfde 1 m2 ook een geluidgolf in de andere zin loopt met evengrote waarde voor peff2 , dan verandert wel de geluiddruk maar de geluidintensiteit, die van de ene zijde invalt, niet in het minst. De geluiddruk in het waarnemingspunt is dus wel veranderd, want deze is de som van de geluiddrukken van beide tegen elkaar invallende geluidgolven. Veronderstellen we dat ze onafhankelijk zijn, wat doorgaans in de praktijk het geval is, dan geldt :

p_{eff_{tot}}^2=p_{eff_1}^2+p_{eff_2}^2=2\,p_{eff}^2\qquad\mathrm{als}\qquad p_{eff_1}^2=p_{eff_2}^2

Nu meten we pefftot2 , dus moeten we de formule voor de geluidintensiteit als volgt schrijven :

I=\frac{p_{eff_{tot}}^2}{2{\rho}c}

Beschouwen we in het waarnemingspunt een orthogonaal referentiestelsel en laten we volgens de positieve en negatieve x, y en z assen evensterke, vlakke onafhankelijke geluidgolven lopen, dan geldt :

p_{eff_{tot}}^2=6\,p_{eff}^2

waaruit volgt voor de geluidintensiteit :

I=\frac{p_{eff_{tot}}^2}{6{\rho}c}

Voor een diffuus geluidveld, waarin de geluidgolven in alle richtingen even sterk en onafhankelijk zijn, bewijzen we dat :

I_{diff}=\frac{p_{eff_{diff}}^2}{4{\rho}c}

 

© WERK, Vrije Universiteit Brussel
 

Vorige Home Volgende

logo_vub.gif (4569 bytes) auteur : Guy Bladt not reviewed gewijzigd op 21/03/00