figuren en grafieken

Vorige Home Hoger Volgende

 

Afspraken

1. file-formaat
voor de doorsnee grafieken en figuren : 'gif'  en JPEG
voor complexe figuren, bv. een figuur waarin zowel het globaal beeld als detail belangrijk is : 'wmf' 
2. taalonafhankelijkheid

Men moet zoveel mogelijk text vermijden in de grafieken en figuren. In plaats daarvan maakt men gebruik van gestandaardiseerde symbolen. vb. f (Hz) i.p.v. frequentie (Hz); A i.p.v. Amplitude; Lp (dB) i.p.v. geluidsdrukniveau (dB). Deze symbolen worden nog eens extra verklaard in de 'figure-caption'. Indien deze taalonafhankelijkheid de duidelijkheid van de figuren ondermijnt, kan er wel tekst gebruikt worden. Wel maakt men direct twee figuren aan :   één in het Engels en één in het Nederlands. Dit is op het moment dat de figuur wordt aangemaakt een kleintje. Een paar maanden later is dat een heel vervelend en dikwijls tijdrovend werk.

3. lay-out

KULeuven heeft een aantal labografieken ontwikkeld. (volg deze link om ze te bekijken). In de vergadering van 6/11/98 werden volgen afspraken gemaakt in verband met de lay-out.

programma: Excel en Origin geven ongeveer dezelfde resultaten. We opteren voor Excel omdat alle projectpartners dit al in hun bezit hebben in tegenstelling tot Origin.
titel: geen
de grafieken zelf: in kleur, alleen bij discontinue lijnen (meetresultaten) werken we met vierkantjes, bolletjes,...
lettertype: we opteren voor Times New Roman
astitels: in normal mode (niet bold), gecentreerd, de astitel bij de Y-as zetten we verticaal om de plaats zo efficiënt mogelijk te benutten, na de astitels komt de grootheid tussen [ ]
legende: staat -als het kan- op de grafiek zelf in een kadertje met een witte achtergrond, liefst taalonafhankelijk
gridlijnen: indien nodig, zo fijn mogelijk, maar ze moeten goed zichtbaar blijven (ook bij afdrukken)
caption: deze wordt in de HTML-pagina zelf geschreven omwille van de taalonafhankelijkheid, gecentreerd onder de figuur, in een kleiner cursief lettertype. Tip: het kan hier handig zijn om een tabel te maken met twee rijen. In de bovenste rij komt de grafiek, in de onderste de caption.
4. voorbeeld

wpe170.jpg (10156 bytes)

In de caption komt als dat nodig is nog wat commentaar in verband met de grafiek.

 

 

Problemen en vragen over deze WWW-pagina's? Mail naar [Pieter.Vandaele@intec.ugent.be]